Feb 25 2010

Möjligheter med teknik, inte tekniken som sådan

Publicerad av at 7:30 under Bloggar

Få unga är intresserade av teknik men de flesta använder den. Det innebär att den yngre generationen har ett annat förhållningssätt till teknik än den som idag präglar IT-branschen. En enligt mig sund, välbehövlig och välkommen inställning.

En annan fråga som kommer upp från och till i debatten är CIOers roll och vilket fokus och kompetens de ska ha. Som jag ser det måste fokus vara på affärsnytta (VAD:en) och utifrån det tekniska möjligheter (HUR:en). Och i den ordningen.

Annars skulle det vara som en läkare som enbart är intresserad av behandlingar och läkemedel (HUR:en) men inte av diagnos (VAD:en). En läkare ska kunna ordinera rätt behandling och läkemedel men inte
tillverka vare sig tekniken eller läkemedel. Och för att ordinera rätt måste en diagnos ställas.

Jag är intresserad av de möjligheter som teknik kan ge, inte av tekniken som sådan. Det är ungefär som att jag tycker om att lyssna på musik men jag är inte speciellt intresserad av den teknik som gör det möjligt. Däremot behöver jag kunskap för att köpa en CD-spelare eller mp3 spelare, för att jämföra olika och hitta den som är bästa köp för mig utifrån mitt behov (formulerade krav) och vad jag är villig att betala för den.

Utgångspunkten måste vara vad det är man vill uppnå,och utifrån det ställa frågan vad som är tekniskt möjligt. Begränsningarna finns sällan i tekniken utan i bland annat kompetens, förändringsförmåga, tid och pengar.

Angelica Haverblad

Senast publicerat: Hur var det nu med säkerheten på smarta telefoner?

Kommentarer inaktiverade för Hur var det nu med säkerheten på smarta telefoner?

2204